ADAY MÜLAKATA NASIL HAZIRLANILMALI?

 ÖZ GEÇMİŞE HAKİMİYET

‘Öz geçmiş öp öz bizim tabi ki hakim olacağız’ diyenler bu kulaklar neler duydu bir bilseler. Özellikle sık iş değiştirmiş ya da uzun yıllar deneyimi olanlar bu noktada sıkıntı yaşıyorlar. Mesela ‘ ilk iş deneyimi mi sormazsınız diye düşündüm’ diyenler oldu bana. Oysaki ilki sonu yok tüm deneyimler kıymetli ve ayrı ayrı veriler verir insan kaynakları çalışanına. Dolayısıyla deneyimlerinize süreleri ve görev tanımlarıyla hakim olmalısınız. Örneğin bir eğitim yazdınız öz geçmişinize, mutlaka içeriğini anımsıyor olmalısınız. O noktadan soru gelirse yanıtlayabilmek ve hakimiyetinizi izah edebilmek için.

SORULARA HAZIRLIK

Gelmesi muhtemel mesleki soruları mutlak surette her çalışan ön görebilir diye düşünüyorum. İşine hakim, pozisyonu hak edecek kriterde ki her aday bu konuda bilgili olmalı ve hazırlanmalıdır. Mesleki yeterliliğinizi ölçecek sorular mutlaka gelecektir, bunlara öncelik verilmelidir. Devamında pozisyonun gerektirdiği yetkinlikleri sorgulayıcı sorular gelecektir. Mesela dikkat isteyen bir iş ise onunla ilgili, rutin işler çoğunluktaysa ona yatkınlığı ölçmek üzere ya da yönetsel beceriler gerekiyorsa bu konuda ki durumunuzu ölçmeyi sağlayacak şekilde. Mülakatta doğru soruyu sormak mülakatın can damarıyken aday açısından sorulara en mantıklı ve açıklayıcı cevabı vermekte o kadar önemlidir.

SORULARA CEVAP

Sorular hangi konudan gelirse gelsin cevaplar mutlaka içten gelmelidir. Vereceğiniz cevabı içselleştirmeden vermemek gerekir. Gerekirse düşünmekten kaçınılmamalı. Her soruya saniyesinde cevap vermek zorunda değilsiniz. Tabi uzun bir süre değil makul bir zaman aralığında yanıtı vermelisiniz. Ayrıca işi almak için söyleyeceğiniz her gerçek dışı cevap size bazen anında bazen zamanla zarar verecektir. O nedenle yanıtla mutlaka doğru olmalıdır.

DIŞ GÖRÜNÜM

İnsanlar kıyafetleriyle karşılanır, fikirleriyle uğurlanırlar derler. Genelde de böyledir. Her ne kadar fikirler her şeyin üstünde olsa da durum günümüzde bu şekildedir. İş görüşmesine giderken bir numaralı kural kesinlikle temiz ve özenli bir görünüme sahip olmaktır. Mutlaka iyi görünmeli, temiz olmalı ve güzel kokmalıyız. Toplu taşımalar, uzun yolculuklar söz konusu olsa da mutlaka çantamıza bir deodorant atmalıyız özellikle yaz aylarında. Görüşmenin önüne geçecek bir hususta budur. Sağlıklı değerlendirme için uygun asgari koşulları sağlamak her iki tarafında sorumluluğunda. Kılık kıyafet olarak temiz, şık ve özenli olmak artı puan getirecektir. Kadın adaylar için makyaj konusunu açmak isterim. Abartılı olmayan bir makyajı iş hayatının tamamında benimsemekte fayda var. Aşırı ve abartılı saç, makyaj odağın kendisi olacağından işin önüne geçme olasılığı vardır.

KURUM HAKKINDA ARAŞTIRMA
Görüşmeye gidilecek kurum hakkında detaylı bir araştırma yapmak ve bilgili bir şekilde görüşmeye gitmek adayı avantajlı duruma getirecektir. Kaldı ki hemen her görüşmede bu soru artık adaya yöneltilmekte. İnternet ile dünya parmağımızın ucundayken işi istiyorsa adaydan beklenilen odur ki on dakikasını ayırsın ve kurumu incelesin. Hatta tavsiyem odur ki sektörde ki durumunu, rakiplerini de incelemek yeri geldiğinde bu bilgiyi paylaşmak tercih nedeni olmanızı sağlayacaktır.





Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SAHİ BİZ BU EĞİTİMLERDEN NEDEN HOŞLANMIYORUZ?

GELL GELLL İK’DA PERFORMANSA GEL!

İŞ HAYATINDA İMAJ MESELESİ