YENİ MEZUNLARA KARİYER TAVSİYELERİ

Büyük umutlarla girdiğimiz üniversitelerden mezun olduğumuzda yine büyük umutlarla iş hayatına atılmayı ve başarıdan başarıya koşmayı hayal ediyoruz. Yüksek maaşlar, kariyer imkanı ve dolu dolu yan haklar ile nasıl başlarsam öyle gider niyetiyle geçiyoruz arayışa. Tabi bu noktadan sonrası genelde hüsran oluyor. Beklentileri yüksek olan adayı beklentileri yüksek ve beklenilen koşulların oldukça altında koşulları sunan işveren karşılıyor. Hasbelkader bir işe başlanıyor, bir yerden başlamış olmak düsturuyla fakat bu kez de çatışmalar başlıyor. Ben buraya ait miyim? Ne yapmalı, nasıl bir yol izlemeli peki?

** ÜNİVERSİTE YILLARINDA İŞ DENEYİMİ EDİNMEK
Üniversite sıralarında özellikle son sınıflarda artık iş hayatının tozunu yutmak sizi 1-0 öne geçirecektir. Bölümünüze uygun ya da değil staj ya da iş deneyimlerini edinmek size çok şey katacaktır. Bu deneyimler sayesinde gerçekte yetenekleriniz ne yönde ve sizi mutlu eden işler neler anlama şansını yakalayabilirsiniz. Küçük bir tavsiyemse mümkünse satış ile başlayın. Böylece mesleğiniz ne olursa olsun size insan ilişkilerini yönetmekte avantaj sağlayacaktır. Neden satış diyecek ik’cılara yanıtınız 'kendimi insan ilişkilerinde sınamak ve geliştirmek' olabilir meselaJ

** MESLEĞİNİZDE Kİ GELİŞMELERİ, SEMİNERLERİ, EĞİTİMLERİ TAKİP EDİN
Fark yaratmak farklılıkları takip etmekle mümkün olacaktır. Okullarda ki teorik bilgilerin uygulama alanlarının takipçisi olmanız size fark ve değer katacak diğer bir unsurdur. Öğrencilikte ücretli seminerler ve organizasyonlara katılım zor olacaksa da ücretsiz olanları takip etmek yeterli olacaktır.

** SOSYAL MEDYANIN GÜCÜ
Sosyal medya artık gidip kapısını çalamayacağımız uzaklıktakileri yakın kılar ve de şirketlerin halka dönük yüzüdür bir nevi. Özellikle Linkedln ve Twitter bu konuda etkili mecraların başında gelmektedir. Uzmanlaşmak istediğiniz alanda ki önder kişileri takip edebilir, mesleki tartışmalara katılabilir ve kendinizi dolaylı yollardan tanıtabilirsiniz. Bu konuda kişisel deneyimimi aktarmam gerekirse, Twitter da İK Sohbetleri platformundan tanıştığım bilgi alış verişi yaptığım kişiler ile tanışmışlığım, hatta yine sosyal medyadan  hatta iş teklifi almışlığım mevcuttur.

** BOL BOL MÜLAKATA KATILIN
Bir diğer konu mülakat tecrübesi. Mülakatlarda nasıl davranılması gerektiği konusu üzerinde fasikül fasikül yazılar yazılsa da bence en derin konu tecrübe konusundur. Bana uygun ya da değil her iş görüşmesi bir tecrübe demeli ve üşenmeden gidilmeli. Ben yüksek lisans yaptığım dönemde tüm İK pozisyonlarına başvurmuş ve görüşmelere katılmıştım. En büyük katkısı mülakatçısı olduğum mülakatların nasıl olması konusunda önemli bir bakış açısı edinmem oldu. İşin mutfağında olan biri olarak piyasada neler yapılıyor görmek ve deneyimlemenin kariyerime katkısı muazzamdı. Sizler içinde mülakatlarda nasıl davranmanızı gerektiği konusunda yol gösterici olacak bir deneyim sağlayacaktır. Muhtemel sorulara verdiğiniz yanıtlar bunların karşınızdakine tesirini canlı yayın görebilirsiniz. Heyecanında atılması işin bonusu.

** VE SON OLARAK ASLA VAZGEÇMEYİN!

Evet, iş hayatı hiçbirimize gül bahçesi vadetmemişti arkadaşlar. Size de etmiyor biliyorum. Ama zor olan aslında gerçekte ne istediğini, nerede başarılı olabileceğini ve mutlu olacağını bulabilmekti. Bunu ise denemeden görmek olanaksız. Deneyin yanılın ama asla hiçbir şey yapmamanın arkasına sığınmayın. Hayat böyledir çünkü kovalamazsanız yoramazsınız, yoramazsanız alamazsınız. Kötümser olmaya gerek yok ama fazla iyimser başlamanın da size bir faydası yok. Olası durumlara karşı bilinçli ve yolunuzdan vazgeçmeden gerektiğinde kırılmak yerine esneyerek devam edin. Edin ki kendi öykünüzün metanetli yazarları olabilesiniz. Sevgiler.

yeni mezun kariyer ile ilgili görsel sonucu

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SAHİ BİZ BU EĞİTİMLERDEN NEDEN HOŞLANMIYORUZ?

GELL GELLL İK’DA PERFORMANSA GEL!

İŞ HAYATINDA İMAJ MESELESİ