ÖZ GEÇMİŞTE SIK YAPILAN HATALAR

ÖZ GEÇMİŞTE SIK YAPILAN HATALAR


SADECE UNVAN YAZIP GERİSİNİ İK’CININ HAYAL GÜCÜNE BIRAKMAK

Bir pozisyon için başvurular geliyor ve çoğunda aynı hata. Sanki birlikte hazırlamışlar. Kopya çekseler bu kadar olur. Evet, unvanlar aşağı yukarı aynı işleri yaparlar fakat her kurumda görev tanımı ve kapsamı ile yetkileri değişkendir. Makine Mühendisi yazıyor mesela. Al sana bilmiyorum kaç bilinmeyenli denklem. Makine Mühendisi olarak işin hangi kısmında yer aldın, saha mühendisi misin, Teknik ofiste misin neredesin, Satın mı aldın ne yaptın?  Sen neredesin?

ÖZ GEÇMİŞİNE HÂKİM OLMAYANLAR

Görüşme başlıyor start verildi derken birkaç soru sonra bir soru geliyor ‘ öyle mi yazmışım?’ O anda İK’ cı ne yapsın ne düşünsün. Hatta bir de yazdığı iş tanımını bilmeyenler var. Mesela ‘Puantaj yapmışsınız? ‘yok, onu Ayşe yapıyordu’. ‘SGK giriş, özlük evrakları yaptınız?’ ‘ yok, Ayşe yapıyordu’ O halde Ayşe nerede? Telefonunu ver kardeş diyesim geliyor. Geçiniz.

HATALI TARİHLER, HATALI İŞLER, HATALI HATALI

Hoş beş ve artık biraz iş dedikten sonra görüşmenin sıklıkla ‘hayır öyle değil’ şeklinde bölünmesi halidir. Tarih aralıkları, süreler külliyen yanlış, kimi zaman iş tanımları karışmış. ‘Onu orada değil bir öncekinde yapıyordum’ açıklamaları geliverir. Bir yerden sonra ben de ipin ucu kaçı verir.

UNVAN KARMAŞASI

Satış Grup Müdürü geliyor görüşmeye. Konuşmaya başlıyoruz. Görüşme ilerledikçe satış danışmanına denk gelecek görevlerde bulunulduğu anlaşılıyor. Yönetilen ekip yok ve hatta iş yok. Hangi grubu yönetti bilmiyoruz. Satışı yönetti mi hayır, gitti katalog verdi geldi. Hoş geldin birinci madde, yazsana arkadaş.

MESLEKLER ARASI GEÇİRGENLİĞE İNANANLAR

Bu gözler Elektrik Mühendisi ilanına başvuran MYO mezunu fotoğrafçı gördü. Yaşadığım şoku üzerimden atmam hiç kolay olmadı. Acaba dalga mı geçiyor, şansını mı deniyor. Pek anlarım Elektrik işinden, evde her gün ben açarım ışıkları mı diyor muamma. Ama sosyal pozisyonlarda ki kaymaları olası bulsam da bu durumda sadece ne kadar girişimci bir kişi dedim. Ne denir ki?


ÖN YAZISINDA TABLET TABLET YAZANLAR

Kariyer portalları ya da kuruma başvurularda ön yazılar fark yaratacak alanlardan biridir. Elbette doğru yapıldığı taktirde. Bir ön yazı geliyor Öz geçmişinden uzun. Vakit nakit özel sektörde kardeşim nasıl okuyayım onu. Niyetini, durumunu, isteğini bildiren birkaç cümle yeter de artar. Anlarız biz emin ol. Öz geçmiş iyi hazırlanmış gerekli bilgileri içeriyorsa anlarız, anlarız korkma.

EKONOMİK ÖZ GEÇMİŞİN GÜCÜNE İNANALAR

Uzunluğundan dem vurduğum ön yazıyı mumla aradığım bir vakittir bu vakit. Eğitim durumu var, işi yok. İş durumu var eğitimi açıklamayı lüzumsuz görmüş. İş deneyimi varsa da açıklaması asla yok. Bazen fotoğrafta koymazlar ki merak edip kim diye arayalım düşüncesi her halde. Şimdi eğitimi de uydu diyelim deneyimi de, e peki görev tanımı neydi? Kafam ısınmaya başlıyor bu evrede…

İNGİLİZCE ÖZ GEÇMİŞ MESELESİ

İngilizce iş dünyasında da sosyal yaşamda da artık herkesin bilmesi gerektiği konusunda genel kanı oluşturmuş bir mesele. Ben işe alım konusundan yola çıkacağım sadece. Benim aradığım adayın İngilizce bilmesine gerek yok mesela. Gidecek Anadolu’nun bir yerinde şantiyede işçileri yönetecek. Aday ilanı okumuş yollamış İngilizce Öz geçmiş. Sunacağım genel Müdür’ün de arası hoş değil İngilizceyle. Mail atıyorum detayları kaçırmamak için Türkçe Öz geçmiş talebinde bulunuyorum. El cevap ‘ilk defa karşılaşıyoruumm’. Yahu arkadaş memleketin Anadolu’nun en güzel karlarına ev sahibi, gideceğin şantiye kebapların şahı memleket, sen neyin rüzgârındasın. Bilmiyoruz İngilizce belki ama iş bizim aday sensin. Bu konuda çok katı oluşum şundan gelir, kendi anadiline göstermediği özeni ikinci dilinin olağanüstülüğüne değiştirenlere yok tahammülüm. Kaldı ki en güzel İngilizce hep Eminönü’n de, Mısır çarşısında git de gör tevazulu yabancı dil kullanmayı. Bir de Urfa balıklı gölde ki şiveli çocukta öylesine kendi yani sevgili aday.






Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SAHİ BİZ BU EĞİTİMLERDEN NEDEN HOŞLANMIYORUZ?

İŞ HAYATINDA İMAJ MESELESİ

GELL GELLL İK’DA PERFORMANSA GEL!