İŞ YERİNDE İLETİŞİM MODELLERİ: TİPOLOJİLER!

İş yerleri kişisel iletişimin en canlı, akışkan ve aktif olduğu mekanizmalardır. İç müşteriler vardır dış müşteriler vardır ve işler beşeri ilişkilerle devam eder. Hal böyle olunca iyi iletişimci doğmuşlar ya da olmuşlar dışında el yordamıyla iletişenler yüzünden günde trafik kazalarının belki on katı iletişim kazaları olur işletmelerde.
Eksik bilgi, yanlış anlaşılmalar, çok konuşanlar, konuşma cimrileri hepsi konusunda uzman kazazede adaylarıdır. Hele ki yönetici düzeyinde bu aksaklıklar varsa kaçınılmaz kazalarda kimi kez kayıplar yani ölümler olabilir. İş akdini’ yeter artık anlatamıyor muyum’ diye kesenler mesela. Aslında biz iletişimciler anlamayan yoktur anlatamıyorsundur deriz ama bu genel geçer kesin doğrudur demek mümkün değil. Ne kadar anlatsak anladığı kadardır hep. O yüzden benim küçük taktiğim olur bu doğrultuda gerektiği düzeyde iletişim kurmak ve her iletişim modeline uygun yaklaşık yaklaşımlar benimsemek hayat kurtarıcı olmaktadır. Bazen insani yaklaşımlarınızın bile zafiyet algılanacağı ortamlar olabilir. İyi analiz edip geri çekilmek en doğrusu. Herkes ile anlaşmak mümkün değil ama ilişkide kalmak mümkün. Bazılarıyla ilişkide kalacak düzeyde bir iletişimle yola devam etmek kariyere bir koruyucu kalkan çekebilir. İş yerlerinde bir buzdolaplar vardır. Soğuk, nemrut ve ulaşılmaz. Pozisyon fark etmeksizin tarzlarıyla özel bir konumda hissederler kendilerini. Bir günaydın zorla çıkarken, hapşurana ‘çok yaşayı’ çok görürler. Çünkü onlar mağrur ve iş için bile soru sormaya çekinmeniz gereken ulu önder kişilerdir. Onlardan biriyle oryantasyon hayal edin. Ben üşüdüm etmeyin boş verinJ Bir de ayarsız samimiyettekiler vardır. Üst yönetimde olduğunda denge sorunu yoksa idare ediliyor da alt çalışan ya da aynı düzeyse iş zor. Velhasıl her türlü soruyu sorma hakkını kendilerinde görürler. Ne cevap versem düşüncesine gark olur kalırsınız. Ağzı sıkı değildir ve gıybette pek sever. Çizgiyi çekmek en iyisi okuyucu, yoksa iş yaş vesselam. Bir de modu unvana göre değişenler var. Sizi aşağıda konumlandırdıysa ona göre, yukarıdaysa ona göre hatta unvan değişiklikleri yetki artışlarında sevgi artışıyla dikkat çekici olurlar. Bir de aymaz dediğim takmaz kişiler var. Gam sıfır kasvet sıfır. Kim gelmiş kim gitmiş umursamazlar ve kim olduğunuzla ilgilenmezler. Kendi dünyalarında soruldukça konuşur, canı ister konuşur yoksa boş mat bilyeden gözler.
 Daha çok tipoloji var ama bu kadarı giriş için kâfi sanırım. Bu kadar anlattığım tiplerin içinde ideal insan yok dikkat ederseniz. Çünkü bence ideal insan yok. Sadece iyi niyetle iletişim kurmaya azmetmiş, açık aramaya, insan ayırmaya, öküz altında buzağı aramayan insan olmayı istemek var. İstesek çok mu fena?



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SAHİ BİZ BU EĞİTİMLERDEN NEDEN HOŞLANMIYORUZ?

GELL GELLL İK’DA PERFORMANSA GEL!

İŞ HAYATINDA İMAJ MESELESİ